08.09.2021

BlogKaj predstavlja znak "V"?

Znak V, tj. evropska vegetarijanska oznaka, je edinstven znak kakovosti, ki ga Evropska vegetarijanska unija (EVU) že več kot 20 let dodeljuje proizvodom, proizvedenim v skladu z vegetarijansko in vegansko etiko ali storitvami, ki se zagotavljajo v skladu z njo.
 
Njegov glavni cilj je potrošnikom omogočiti, da zlahka prepoznajo proizvode brez sestavin živalskega izvora in lokacije, kjer jih lahko zaužijejo.
 
Znak V je postal najbolj prepoznaven in najvidnejši veganski in vegetarijanski simbol na svetu, kar kaže, da so znak V na svoje proizvode uvedla tudi številna mednarodno priznana podjetja, kot so Unilever, Ikea, DM, SPAR, Lidl, Rauch, Kaufland in druga. Trenutno je po vsem svetu več kot 30.000 proizvodov označenih z znakom V.
 
S potrdilom o znaku V imajo podjetja priložnost, da učinkoviteje promovirajo svoje izdelke, tako doma kot v tujini, ter jim lahko prinesejo dodatno prepoznavnost, priljubljenost in dobiček ter poudarijo kakovost in zanesljivost proizvoda.
 
Oznaka V je namenjena vegetarijcem, veganom, ljudem, ki iz verskih razlogov ne uživajo živil živalskega izvora, temveč tudi vsem, ki želijo bolj zdravo in odgovorno prehranjevati ter skrbeti za sestavine proizvodov, ki jih kupujejo vsak dan. Proizvajalci z znakom V potrošnikom ponujajo kvaliteten, zaupanja vreden ter kontrorilar izdelek. Oznaka V ne zagotavlja samo to, da ima določen proizvod vegansko ali vegetarijansko sestavo, ampak tudi potrjuje, da je proizvodnja tega proizvoda v skladu z etičnimi načeli vegana in vegetarijanskih. Poleg tega oznaka V zagotavlja da izdelki niso bili testirani na živalih.
 
Preneseno s spletnega amesta Prijatelji životnija: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php